Protivládní demonstrace v sobotu zasáhnou 71 zemí světa

Madrid/Praha/New York - V 719 městech v 71 zemích včetně České republiky se v sobotu uskuteční demonstrace proti sociální a ekonomické nerovnosti ve světě. Pořadatelé akce vybízejí lidi k nenásilným protestům na sociálních sítích pod heslem United for Globalchange (Jednotně za změnu světa). Organizátoři chtějí dát mezinárodní rozměr kampani „nespokojených“, která začala na jaře ve Španělsku a nyní je na denním pořádku ve Spojených státech.

Největší protesty se očekávají u finančních center, hlavně v New Yorku, Londýně a Frankfurtu, kde sídlí Evropská centrální banka. „Dáme vědět politikům a finančním elitám, kterým slouží, že nadále to budeme my, kdo bude rozhodovat o naší budoucnosti,“ zní jedno z hesel, kterým vyzývají aktivisté ve Španělsku k demonstracím po celé zemi.

Nespokojení se sejdou i na demonstraci v Praze. Vydají se ve 14:00 z náměstí Republiky a protestní pochod zakončí na Hradčanském náměstí.

Demonstranty na Wall Street přijede podpořit Walesa

Demonstranty, kteří na Wall Street, ale i jinde protestují proti chamtivosti bank a ekonomické nerovnosti v USA, chce jet do New Yorku podpořit i legendární vůdce polského odborového hnutí Solidarita Lech Walesa. Pozvání dostal přímo od newyorských demonstrantů. „Vy a deset milionů obyčejných dělníků ze Solidarity jste v Polsku rozbili bariéry a zdi tehdejšího světa a ukázali jste, že nemožné se může stát možným,“ napsali účastníci demonstrací a happeningů Walesovi.

Bývalý šéf hnutí Solidarita a nositel Nobelovy ceny za mír řekl, že do New Yorku jet chce, jen musí najít volný termín. Nijak se netají tím, že se mu kapitalismus v současné podobě nezamlouvá. „Určitě se tam během měsíce objevím a velmi bych chtěl, aby se ke mně připojil Obama. Nobel zavazuje,“ prohlásil.

Newyorská radnice chce na několik dní donutit demonstranty z hnutí Occupy Wall Street k vyklizení Zuccotti Parku, který obsadili v polovině září. Město hodlá v pátek v parku zahájit úklidovou akci, protože si obyvatelé města stěžují na nehygienické podmínky v důsledku protestů. Část demonstrantů už ale dala najevo, že ze zabrané oblasti odejít nehodlá. Starosta New Yorku Michael Bloomberg, který park ve středu navštívil, demonstranty ubezpečil, že se budou moct na místo vrátit, až bude úklid ukončen. Radnice se podle něj nebude snažit protest ukončit, dokud budou demonstranti dodržovat zákony.

Vydáno pod