Nigerijští muslimové rozšiřují své krvavé útoky

Maiduguri (Nigérie) - Muslimští povstalci v pondělí rozšířili útoky proti nigerijským policistům do tří dalších nigerijských států. Při násilných střetech zahynulo od soboty do pondělí 157 lidí. Nigerijský prezident Umaru Yar'Adua dnes prohlásil, že situace na severu země, kde už několik dnů pokračují krvavé střety s islámskými extremisty, je "pod kontrolou". Přestřelky mezi policisty a členy místní islamistické skupiny, která požaduje zavedení práva šaría v celé Nigérii, se odehrály ve státech Yobe, Kano a Borno na severu a severovýchodě země den poté, co při střetech v sousedním státě Bauchi zahynulo přes 50 lidí. Nigerijské úřady zpřísnily na severu země bezpečnostní opatření, v ulicích je armáda a platí noční zákaz vycházení.

„Situaci máme pod kontrolou a já myslím, že do dnešního večera bude vše opět v pořádku,“ řekl prezident na letišti v Abuji krátce před svým odletem na třídenní oficiální návštěvu Brazílie. Podle jeho slov v Maiduguri, hlavním městě nigerijského státu Borno, kde dnes odpoledne pokračovaly boje, podnikají nigerijské ozbrojené síly konečný útok proti extremistům ze sekty Mohameda Yusufa.  

Příslušníci organizace Boko Haram zapálili ve městě Maiduguri ve státě Borno několik kostelů, policejní stanici a vězení. Reportér agentury Reuters viděl na ulici asi 20 těl. Celým městem se prý ozývaly výstřely a exploze. Ve státech Yobe a Kano při střetech zahynuli nejméně čtyři lidé a deset bylo zraněno. Policie v Kanu zajala přes 100 ozbrojenců. V Bauchi byl v pondělí klid.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Muslimové hrozí dalšími útoky

Vysoce postavený člen Boko Haram, která se staví proti západnímu způsobu vzdělávání a požaduje rozšíření šaríi, pohrozil dalšími útoky. „Nevěříme v západní vzdělávání. Kazí naše myšlenky a víru. Proto jsme povstali na ochranu našeho náboženství,“ sdělil Abdulmuni Ibrahim Mohammed po svém zatčení.

Čtyři státy, v nichž k nepokojům dochází, jsou mezi 12 z nigerijských 36 států, ve kterých se od roku 2000 přísněji vynucuje právo šaría. Tehdejší rozhodnutí vyvolalo odpor u křesťanské menšiny žijící v zemi a bylo příčinou násilností, při kterých zemřely tisíce lidí.

Moses Anegbode, policejní velitel provincie Bauchi

„Zakazují cokoliv západního a jejich vůdce přitom používá spoustu západních věcí, třeba telefony nebo terénní auta. Ti lidé jsou nechvalně proslulí únosy, znásilňováním, zastrašováním a obtěžováním.“

Nigérii, africký stát s největším počtem občanů, obývá téměř stejně početná komunita křesťanů a muslimů. Mezi křesťany na jihu žije také značný počet animistů. V zemi žije, převážně v míru, více než 200 etnických skupin. Ke střetům dochází občasně především z náboženských důvodů.

Loni zahynulo až 400 osob

Loňské násilnosti si vyžádaly skoro 400 lidských životů. Tehdy ale vášně propukly nekontrolovaně. Víkendové útoky jsou prvním pokusem o organizované násilí. 

Oběti nigerijských radikálních muslimů
Zdroj: ČT24