Jižní Afrika stávkuje, ekonomika se potýká s recesí

Johannesburg - V Jihoafrické republice dnes začala týdenní stávka 160 tisíc zaměstnanců veřejné dopravy a služeb. Ti požadují navýšení mezd o 15 procent. Stávka se podle údajů místních odborových organizací týká například autobusové a železniční dopravy, zdravotnictví a městské policie. Vláda Jacoba Zumy podle stávkujících neplní předvolební sliby, jihoafrická ekonomika se poprvé od pádu apartheidu před 17 lety potýká s recesí.

Odbory požadují, aby Zuma, kterého v dubnu pomohly prosadit do prezidentského křesla, plnil sliby. Tvrdil, že zatočí s chudobou a prosadí půl milionu pracovních míst. To se mu ale nedaří. Zaměstnavatelé nabídli zvýšení platů o 11,5 procenta, což je jen o něco více, než by stačilo na vyrovnání inflace. Demonstrace se plánují v mnoha větších městech. Přerušení dopravních služeb komplikuje situaci statisícům lidí, kteří dojíždějí do práce.


Od minulého týdne stávkuje v Jihoafrické republice již chemický sektor, během násilných demonstrací bylo zatčeno asi 200 protestujících. Zahájením stávky hrozí také zaměstnanci petrolejářského průmyslu i zdejší největší telekomunikační společnosti Telcom, další průmyslová odvětví tuto možnost zvažují. Začátkem měsíce stávkovalo i 70 tisíc stavebních dělníků, což ohrožuje výstavbu stadionů pro mistrovství světa ve fotbale 2010.

V JAR stávkuje veřejná doprava a služby (zdroj: ČT24)
Nepokoje v Jižní Africe
Zdroj: ČT24