Rozsudek nad Su Ťij zazní v pátek

Rangún - Vynesení rozsudku nad Do Aun Schan Su Ťij bylo stanoveno na pátek. Uvedl to právník obviněné barmské disidentky. Očekává se, že ji soud uzná vinnou z porušení pravidel domácího vězení, za což jí hrozí až pět let vězení. V procesu dnes zazněly závěrečné argumenty obžaloby. Na dnešní jednání byl novinářům zakázán vstup. Účastní se ho pouze několik zahraničních diplomatů.

„Udělali jsme to nejlepší a ona je připravená na nejhorší,“ poznamenal právní zástupce disidentky Ňjan Win k tomu, jaký očekává rozsudek. Zdůraznil přitom, že se jedná o politický proces. Původně předpokládal, že verdikt nad jeho klientkou padne za dva až tři týdny. Důvody, proč soud urychlil jeho vynesení, prý nezná. Soudce Thaun Ňjun hned na začátku dnešního jednání oznámil, že verdikt bude vynesen 31. července.

V procesu jde o údajnou odpovědnost čtyřiašedesátileté nositelky Nobelovy ceny za mír za květnový incident, při němž do jejího přísně střeženého domu připlaval přes přilehlé jezero Američan John Yettaw a pobyl v něm dva dny, ačkoli nebyl pozván. Tribunál soudí rovněž Yettawa a dvě společnice Su Ťij, členky její strany Národní liga pro demokracii. Barmský deník New Light of Myanmar dnes napsal, že vniknutí Yettawa do domu Su Ťij bylo pokusem o její útěk. „Nechal tam dokonce dvě pokrývky hlavy a tmavé brýle proti slunci, které měly sloužit k přestrojení,“ tvrdí hlavní tiskový orgán barmské vojenské junty.

Podle pozorovatelů chce vládnoucí junta známé političce zabránit v účasti na volbách, které se mají v zemi konat příští rok. Su Ťij mělo letos vypršet domácí vězení, v němž strávila zhruba 14 z uplynulých 20 let.

Do Aun Schan Su Ťij
Zdroj: ČT24