Bez oslů by se v Afghánistánu asi nevolilo

Kábul - Špatná bezpečnostní situace je hlavním, nikoliv však jediným problémem prezidentských voleb v Afghánistánu, které se uskuteční 20. srpna. Do nejméně přístupných oblastí země, kam se nedostanou auta ani vrtulníky, dopraví volební lístky na oslech. Afghánské úřady už na volby připravují 3171 těchto zvířat, která budou stoupat za voliči do příkrých svahů středoafghánského pohoří Hindúkuš. Volebních místností je plánováno na 7000, u desetiny z nich ale ještě bezpečnostní síly nepotvrdily, zda se v nich bude moci hlasování uskutečnit.

Největším problémem voleb je ale katastrofální bezpečnostní situace na jihu a východě Afghánistánu, kde američtí a britští vojáci vedou v současnosti rozsáhlou ofenzivu proti fundamentalistickému hnutí Taliban. Bezpečnostní síly nebyly zatím schopny zajistit bezpečnost u stovek zdejších plánovaných volebních místností. Očekávaná nízká účast voličů v těchto lokalitách by mohla ohrozit legitimnost voleb.

V hlasování, jehož se může zúčastnit asi 17 milionů registrovaných voličů, je z asi čtyřicítky kandidátů hlavním favoritem současná hlava státu, jednapadesátiletý Hamíd Karzáí. Většina problematických volebních místností se však nachází v oblastech obývaných etnickými Paštuny, na jejichž podporu Karzáí především spoléhá.