Ztroskotání lodě s haitskými uprchlíky nepřežilo 15 lidí

Providenciales (Turks a Caicos) - Nejméně 15 haitských uprchlíků se utopilo poté, co se s nimi v neděli potopila loď u ostrovů Turks a Caicos v jihovýchodní části Bahamského souostroví. Záchranáři stále pátrají po dalších 65 lidech. Loď s Haiťany směřovala na Bahamské ostrovy nebo do Spojených států. Po třech dnech plavby ale narazila na korálový útes a potopila se. Přes 120 trosečníků se podařilo zachránit.

Záchranářům se podařilo ze dvou útesů dostat 113 lidí. Někteří trosečníci doplavali na asi tři kilometry vzdálené pobřeží.

Loď, která vyplula z Haiti s asi 160 lidmi na palubě a na neznámém místě přibrala dalších čtyřicet, byla na cestě tři dny. Jejím cílem byly Bahamské ostrovy nebo pobřeží USA. Nehodu předcházela snaha schovat se hlídkovému člunu za skaliska. Loď do nich ale při manévru narazila.

Ostrovy Turks a Caicos, které jsou britským teritoriem, leží v Atlantském oceánu mezi jižními Bahamami a severním pobřežím Haiti. Migranti z Haiti, nejchudší země západní polokoule, často kolem ostrovů plují v nebezpečně přeplněných lodích na cestě za prací ve Spojených státech nebo na Bahamách.