Kohout v Maďarsku chválil české předsednictví EU

Budapešť/Praha - Český ministr zahraničí Jan Kohout dnes v Budapešti označil české předsednictví za dobré, i když ne nejlepší. Úspěch českého vedení sedmadvacítky podle něj spočíval v tom, že se mu podařilo najít celoevropskou shodu ve velmi složitých politických a ekonomických tématech, prohlásil Kohout při návštěvě Maďarska, odkud ve čtvrtek odcestuje do Polska.

„Někomu se možná náš styl nelíbil. České předsednictví se zaměřilo na činy, spíš než na procedury a procesy,“ zdůraznil podle agentury MTI ministr. Dodal, že Česko „možná nebylo nejlepším předsednictvím, ale nebylo špatné“. O zkušenosti, které při vedení unie nasbíralo, je podle Kohouta připraveno se podělit i s Maďarskem, které „šéfování“ evropskému bloku převezme v první polovině roku 2011.

Vedle setkání s maďarskými diplomaty měl český ministr na programu jednání se svým maďarským protějškem Péterem Balázsem. Podle sdělení mluvčího českého ministerstva zahraničí Milana Řepky oba politici mluvili o vzájemné spolupráci v EU i ve skupině V4, které v současnosti Budapešť předsedá.

Do Maďarska se chystá premiér Fischer i prezident Klaus 

Hovořili také o nadcházejících návštěvách nejvyšších českých představitelů v Maďarsku. V srpnu se tam chystá premiér Jan Fischer a do konce roku by ho měl následovat prezident Václav Klaus.

Kohout Balázsovi rovněž poděkoval za podporu, kterou Budapešť vyjádřila Praze v otázce zavedení víz pro Čechy cestující do Kanady. Této otázce se v pondělí v Bruselu věnovali ministři zahraničí sedmadvacítky. „Věříme, že vyjádřená solidarita zemí EU a především Maďarska přispěje k návratu k bezvízovému styku mezi Českou republikou a Kanadou,“ uvedl Kohout.