Irsko přijme dva vězně z Guantánama, USA hrozí Britům

Dublin - Irsko přijme dva vězně z americké věznice Guantánamo na Kubě. Podle agentury Reuters to oznámila irská vláda. Z evropských států už k přijetí vězňů svolilo i Portugalsko a Itálie, Washington dále jedná se Španělskem a Maďarskem. Vězení má přestat fungovat v lednu příštího roku. Zatím v něm zbývá 230 vězňů.

Spojené státy oznámily, že omezí výměnu informací tajných služeb s Británií, pokud britský soud rozhodne zveřejnit podrobnosti o zacházení s Binyamem Mohamedem, bývalým vězněm zadržovaným na Guantánamu. Mohamed byl v roce 2002 zadržen v Pákistánu a tvrdí, že před převozem na základnu byl v Pákistánu a potom v Maroku mučen. V USA byl obviněn z účasti na spiknutí s cílem odpálit takzvanou špinavou radioaktivní zbraň, ale byl propuštěn, aniž proti němu byla vznesena obžaloba.

Loni dva britští soudci zamítli úplné zveřejnění amerických údajů o mučení, kterému byl prý Mohamed podroben. Zdůvodnili to údajnou americkou hrozbou, že v případě zveřejnění USA přezkoumají spolupráci tajných služeb s Brity v boji proti terorismu. Verdikt teď na základě žaloby několika mediálních společností přezkoumává jiný britský soud.