Uprchlý vězeň vydávající se za Čecha je Srb

Praha - Vězeň, který v úterý uprchl z belgického vězení, je Srb, který se vydával za českého občana Vítězslava Mráčka. Uprchlík měl falešné doklady. Čtyřiatřicetiletý Mráček pobývá v Česku a nikdy nebyl trestaný. Po Srbovi pátrá Interpol. Mráček se české policii sám přihlásil, podle policie mu byly v minulosti ukradeny doklady.

Mluvčí správy belgických věznic Laurent Sempot již ve středu řekl, že mezi uprchlíky nebyl žádný Čech. „V naší databázi je veden jako člověk z bývalé Jugoslávie,“ prohlásil o vězni, kterého Interpol označil za českého občana. Sempot ale připustil, že vězeň mohl před belgickými úřady vystupovat pod falešnou identitou.

Za mřížemi byl podle něj kvůli krádežím, byl prý také členem zahraničního gangu. Muž byl ve vězení teprve několik měsíců a měl tam zůstat až do roku 2014. Interpol uvedl, že muž byl odsouzen za krádež s přitěžujícími okolnostmi. Spolu s ním utekl i Belgičan, který si odpykával trest mimo jiné za pokus o vraždu. Současně uprchli z vězení v Merksplasu nedaleko Antverp i čtyři další vězni, kteří byli postupně dopadeni.

Podle informací médií uprchlíci překonali vězeňskou zeď pomocí žebříku, který vzali v areálu nápravného zařízení. Na útěku se údajně podílela i matka jednoho z uprchlíků, která poskytla svůj vůz.