Hamburger už si můžete dát i v KLDR

Pchjongjang - V severokorejské metropoli Pchjongjangu začala fungovat první jídelna s rychlým občerstvením. Nabízí podobné jídlo jako stejně zaměřené restaurace na Západě. V izolované zemi, jejíž komunistický režim se ostře vymezuje vůči USA, jde o nečekanou novinku. Ovšem hamburger je v Pchjongjangu dál na seznamu zakázaných slov. Od "žemle s mletým hovězím masem", kterou menu v nové restauraci nabízí, je ale tento symbol amerického životního stylu k nerozeznání.

Provozovna rychlého občerstvení Samtaeseong funguje už od června. Vybavení i vyškolení personálu obstarala partnerská firma ze Singapuru. „Naše restaurace se specializuje na přípravu populárního jídla, které je dobře známo v celém světě. Není to tak dlouho, co jsme otevřeli, a u lidí včetně cizinců slavíme velký úspěch. Do budoucna se chystáme zřídit na různých místech ve městě další malé podniky tohoto typu,“ uvedla manažerka nové restaurace Ko Čong Ok.

Nezdá se ale pravděpodobné, že si do nového zařízení zvyknou chodit obyčejní Severokorejci. Cena žemle s plátkem masa odpovídá zhruba jednomu dolaru a sedmdesáti centům, což je v zemi trvale sužované hladomorem více než polovina průměrného denního výdělku. Cizincům se tu ale líbí. „Myslím, že je tu velmi čisto a že je tu vidět velká snaha, aby i to jídlo vypadalo dobře,“ uvedl George Bottomley, návštěvník z Británie.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

V nabídce nechybí ani tradiční korejská pochoutka kimči, vafle nebo točené pivo. V brzké budoucnosti mají přibýt i croissanty a hotdogy. I když severokorejský vůdce Kim Čong-il vytrvale varuje před zhoubnými vlivy dekadentního Západu, na jídlo se to zřejmě nevztahuje. Už v březnu nechal Kim, o jehož zálibě v gurmánství kolují legendy, zřídit v KLDR první italskou restauraci. Její kuchaře pak neváhal na školení vyslat přímo do Itálie.