Obama, profesor a policista řešili konflikt u piva

Washington - Americký prezident Barack Obama se ve čtvrtek sešel u piva s univerzitním profesorem a policistou. Pozval je, aby si vyjasnili nedávný incident, který v USA rozvířil debatu o rasismu. Běloch James Crowley totiž 16. července zatkl černocha Henryho Louise Gatese u profesorova domu v Cambridge za nespolupráci a černoch Obama to komentoval jako hloupý zákrok. Obamovi vzápětí klesla o sedm procent popularita mezi americkými bělochy a naopak získal 11 procent mezi menšinami. Pivo se pilo v Růžové zahradě Bílého domu u kulatého bílého stolku. Prezident přišel jen v košili, Crowley i Gates v obleku. Přítomen byl i viceprezident John Biden, rovněž v košili.

Obama o schůzce řekl, že to byla přátelská konverzace, při níž se dozvěděl, že Gates a Crowley si už předtím společně své názory vyjasňovali. „Vždy jsem věřil, že to, co nás spojuje, je silnější než to, co nás rozděluje. Jsem si jist, že to se stalo dnes večer tady, a doufám, že jsme všichni schopni se z toho poučit,“ sdělil Obama v prohlášení po schůzce. Každý z přítomných si dal svou oblíbenou značku, Obama americký Bud Light, Crowley v Kanadě vyráběný Blue Moon, Gates jamajský Red Stripe a Biden ležák Buckler.

Bílý dům ve čtvrtek předem chladil naděje novinářů na tiskovou konferenci. Obama před schůzkou řekl, že ho zájem „o dnešní večer fascinuje“. „Slyšel jsem, že se tomu říká pivní summit. To je chytré, ale summit to, přátelé, není. Budou to tři lidé, kteří si na konci dne prostě dají pivo,“ řekl. Prohlásil také, že doufá, že to bude příležitost se vzájemně vyslechnout, ne šířit zlobu a něco zveličovat.

Jana Sehnálková v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Seržant Crowley se 16. července ke Gatesovu domu dostavil kvůli hlášení o vloupání. Gates se vracel ze zahraniční cesty, neměl klíče a požádal řidiče, aby mu pomohl se do domu dostat. Žena, která to viděla z chodníku, oznámila policii vloupání. Podle policistů se Gates choval agresivně, takže byl nakrátko zadržen. Profesor tvrdí, že byl zatčen, jelikož je černoch. Obama je dlouholetý Gatesův přítel a těsně po incidentu řekl, že považuje chování policie za hloupé. Bylo to na tiskové konferenci a před kamerami, takže se vzápětí rozvířila celonárodní debata. Podle mnohých prezident urazil Crowleyho i celou cambridgeskou policii. Veřejnost ztratila rázem zájem o Obamovu reformu zdravotnictví, takže se prezident po dvou dnech rozhodl k tématu vrátit doznáním, že měl volit slova opatrněji.

Obama situaci vidí jako poučný moment a doufá, že se tím podpoří dialog na téma rasy. Bílý dům dal najevo, že iniciativa by v tomto případě měla vyjít odjinud než od administrativy. „Myslím, že je to případ, na který se hodí prezidentovo úsloví: ˙vláda nemůže vyřešit všechny vaše problémy˙,“ řekl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Gates původně žádal omluvu, Gibbs ale řekl, že to nebude účelem čtvrteční schůzky. Na otázku, zda bude prezident dělat prostředníka, odpověděl: „Ne, výčepního.“

Vydáno pod