Rada bezpečnosti OSN prodloužila mírovou misi v Dárfúru

New York - Rada bezpečnosti OSN prodloužila misi společných sil OSN a Africké unie (UNAMID) v súdánském Dárfúru, a to do konce července 2010. Požaduje také okamžité ukončení násilností v tomto regionu. Rada přijala rezoluci jednohlasně. Vyzvala v ní, aby se všechny strany sporu zasadily o trvalé zastavení palby. Znovu zdůraznila, že v zemi není žádný důvod k vojenskému konfliktu. Rada požaduje, aby všechny povstalecké skupiny a vláda neprodleně a bez podmínek usedly k jednacímu stolu a zahájily mírové rozhovory.

Dlouholetý konflikt mezi severem a jihem Súdánu, v němž zahynuly asi dva miliony lidí a čtyři miliony dalších přišly o své domovy, ukončila v roce 2005 mírová dohoda. Kmenové střety se ale úplně zastavit nepodařilo.


Operaci UNAMID schválila Rada bezpečnosti v červenci 2007, oficiálně pak začala koncem roku. Celkem se jí mělo podle webových stránek OSN účastnit až 31.000 lidí, z toho až 19.555 vojáků, 6400 policistů a 5100 civilních pracovníků. Mají dohlížet na dodržování mírové dohody a poskytovat ochranu. Mise měla původně skončit už loni.

Súdánský Dárfúr
Zdroj: ČT24
Vydáno pod