Vánoční terorista se přiznal

Detroit - Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab, který se pokusil o Vánocích 2009 zaútočit na americké letadlo pomocí bomby ukryté ve spodním prádle, se při dnešním soudním líčení k činu přiznal. V přípravné fázi soudního řízení se nepřiznal a ani v úterý, kdy proces začal úvodními proslovy, neuvedl, zda se cítí vinen, či nevinen. Jeho dnešní přiznání přišlo nečekaně. Hrozí mu doživotí.

Mutallab plánoval útok na americké letadlo, jímž letěl spolu s dalšími 300 pasažéry z Amsterodamu do Detroitu. Před přistáním v USA se pokusil odpálit nálož, kterou měl ve spodním prádle, ta ale nevybuchla a pouze začala hořet. Cestující jej následně přemohli a oheň uhasili.

Nigerijec už před dvěma lety agentům FBI řekl, že pracuje pro teroristickou síť al-Káida. Tvrdil také, že atentát na letadlo připravil šéf jemenské odnože al-Káidy Anwar al-Awlaki. Ten letos v září zemřel při náletu amerického bezpilotního letadla.

Dnes u soudu 25letý atentátník prohlásil, že jeho nálož byla „požehnaná zbraň, která měla zachránit životy nevinných muslimů“. Tvrdil rovněž, že plnil svou náboženskou povinnost zapojit se do svaté války proti USA.

Umar Farouk Abdul Mutallab:

„Varuji Spojené státy, že pokud budou nadále podporovat rouhání vůči Mohamedovi a prorokům, měly by v brzké době očekávat pohromu, která na ně padne rukou mudžáhedínů. Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe.“

Mutallabovi právníci svého klienta odrazovali od toho, aby se přiznal. Mimo jiné požadovali, aby jeho původní doznání pro FBI nebylo k soudu připuštěno, protože mu agenti po zadržení nepřečetli jeho zákonná práva, včetně práva nevypovídat. „Chtěli jsme pokračovat v procesu, ale respektujeme jeho rozhodnutí,“ řekl Nigerijcův obhájce Anthony Chambers.