Polsko a ČR šetří, plánují společné konzuláty

Varšava - Polsko a Česko plánují společné konzuláty v mimoevropských státech, chtějí tak v době krize ušetřit. Spojení konzulárních služeb bude podle polské strany jednoduché, obě země totiž vydávají víza do schengenského prostoru a používají stejné evropské právo. Ve Varšavě jednali o vzájemné spolupráci ministři zahraničí Radoslaw Sikorski a Jan Kohout.

„Nejde o Evropu, ale o státy třetího světa, kde ani politické, ekonomické ani prestižní důvody neospravedlňují udržování oddělených zastoupení,“ vysvětlil plány obou diplomacií zástupce polského velvyslance v České republice Jan Niedzielski.

Nejjednodušší podle něj bude sloučit konzulární služby. Obě země totiž vydávají víza do schengenského prostoru a používají stejné evropské právo. Nebude ale možné povolat společného česko-polského velvyslance.

Podobný model již funguje

„Tuto situaci si ale dovedeme představit, že v jedné zemi bude sice akreditován polský velvyslanec, ale na místě bude působit jeho český kolega a bude zastupovat polské zájmy v každodenní práci,“ uvedl Niedzielski. Podle něj bude možné spolupráci s Prahou realizovat tak rychle, že už příští rok by se tyto úspory mohly promítnout do rozpočtu polského ministerstva zahraničí.

Tento model ale nebude žádnou novinkou. Stejným způsobem podle agentury APA už spolupracují při vydávání víz Rakousko a Maďarsko v černohorské Podgorici a moldavském Kišiněvě.