Autistický britský hacker zřejmě neunikne vydání do USA

Londýn - Britský počítačový hacker Gary McKinnon prohrál spor o vydání do USA. Před americký soud má jít za to, že se v letech 2001 a 2002 vloupal do počítačového systému Pentagonu a NASA. Počítačový expert ale trpí autismem a všechna obvinění odmítá s tím, že ve vojenských databázích Spojených států hledal jen důkazy o existenci UFO. Jeho matka žádá amerického prezidenta Baracka Obamu, aby soudní stíhání jejího nemocného syna zastavil. V USA mu hrozí až 70 let vězení.

Britský vrchní soud dnes odvolání 34letého McKinnona zamítl a odmítl nařídit nové přezkoumání případu. McKinnonova obhájkyně vyzvala ministra vnitra Alana Johnsona, aby vydání jejího mandanta zastavil, ministr to ale odmítá jako nezákonné.

Obviněný se k činu již dříve přiznal. Podle svých slov nejednal úmyslně, ale pátral po důkazech o UFO, když krátce po 11. září 2001 pronikl do 97 centrálních počítačů NASA, amerického ministerstva obrany a armády. Washington označil jeho čin za největší počítačový útok na armádu všech dob, který údajně způsobil škody 700 tisíc dolarů. McKinnon byl dopaden v roce 2002 a ve stejném roce v USA obviněn z počítačového podvodu.