Ahmadínežád byl potvrzen v úřadu pro další období

Teherán - Íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí dnes ráno oficiálně potvrdil prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda jako staronového prezidenta země. Inaugurace do druhého funkčního období se plánuje na tuto středu. Po červnových volbách, v nichž Ahmadínežád zvítězil, se v zemi vzedmula vlna protestů. Doteď zůstává za mřížemi asi 200 lidí, kteří protestovali proti průběhu a výsledkům voleb, opozice tvrdí, že výsledky byly zmanipulované. Ve středu prezidenta čeká oficiální inaugurace.

„Uskutečnil se oficiální obřad a nejvyšší vůdce (ajatolláh Chameneí) schválil Ahmadínežádovo prezidentství,“ uvedla íránská státní televize. Chameneí při slavnostním obřadu prohlásil, že Íránci si zvolením Ahmadínežáda zvolili boj proti světové aroganci a bídě a ve prospěch spravedlnosti. „Dali hlas odporu proti mocnostem usilujícím o dominantní postavení ve světě, boji proti korupci, diskriminaci a aristokracii,“ řekl. V bezprecedentním hlasování si Íránci podle Chameneího za prezidenta zvolili „statečného, pracovitého a inteligentního muže“. Ahmadínežád při ceremonii obvinil zahraničí ze zasahování do íránských prezidentských voleb. Jeho předchůdci v prezidentské funkci Mohammad Chátamí a Alí Akbar Hášemí Rafsandžání ani neúspěšní kandidáti z letošních prezidentských voleb Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí se podle íránské televize ceremonie nezúčastnili. 

Znovuzvolený prezident se od Chameneího dočkal podpory ihned po volbách v červnu. Tehdy po celé zemi, zejména v hlavním městě Teheránu, proti výsledkům voleb probíhaly rozsáhlé protesty. Volby podle duchovního vůdce zmanipulované nebyly. Odpůrce režimu mnohokrát vyzýval ke zklidnění a za jejich aktivitou viděl činnost Západu a dalších nepřátel Íránu. Nakonec bylo Ahmadínežádovo vítězství potvrzeno i Radou dohlížitelů, která jediná má pravomoc volby prohlásit za neplatné. Jen tak by bylo možné legálně docílit opakování voleb.

Mohammad Chatámí

„Takovéto zrežírované představení vydávané za soud přímo poškodí systém a dále otřese důvěrou veřejnosti.“

V sobotu začal soudní proces s vůdci protestů. Ten byl ovšem již od svého zahájení terčem tvrdé kritiky z mnoha stran. Naposledy se k němu kriticky vyjádřil Mohammad Chatámí. Bývalý íránský prezident má mezi obžalovanými několik spolupracovníků z reformního tábora. Během masových protestů, které byly brutálně potlačeny policejními silami a jednotkami basídž, zemřelo 30 lidí.

Vydáno pod