Saakašvili rok po válce: Je zázrak, že jsem přežil

Tbilisi - V sobotu uplyne rok od zahájení krátké rusko-gruzínské války. Konflikt otřásl důvěrou Západu v bezpečnost tranzitních cest pro suroviny jižně od ruského území. Gruzínský prezident Michail Saakašvili v rozhovoru k výročí zopakoval, že nedokáže vojenskou silou získat zpátky proruskou Jižní Osetii a Abcházii, kvůli nimž do války šel. Právě tato válka Gruzii o separatistická území definitivně připravila. Saakašvili také naznačil, že se bojí dalších záměrů Ruska.

Rusko se podle gruzínského prezidenta nevzdalo naděje na jeho násilné sesazení. „Stále sedím v tomto úřadu, přes sliby premiéra Putina, že mě pověsí za různé části těla a že rozdrtí gruzínskou státnost. Pokládám to za skoro zázračné přežití,“ uvedl Saakašvili. Zároveň vytkl Západu, že Moskvu a ruské vojáky nepohání k odpovědnosti za masové etnické čistky Gruzínců v odštěpeneckých regionech. „Energetická bezpečnost nebo obchodní a investiční zájmy jsou jim přednější než zásah v humanitárně velmi závažných situacích,“ posteskl si.

Ruská vojska jsou od loňské války jen 50 kilometrů od hlavního města Tbilisi. Blížící se výročí vyostřilo stále přítomné napětí. Rusko v sobotu varovalo, že použije veškerou sílu, pokud se bude opakovat minometná palba, z níž Gruzii v posledních dnech obvinila Jižní Osetie.

Saakašvili poskytl rozhovor k výročí války (zdroj: ČT24)

Jižní Osetie usiluje o připojení k Rusku

Gruzie dnes obvinila Rusko ze snahy obsadit více území vně správních hranic separatistické Jižní Osetie. Jihoosetský prezident Eduard Kokojev vyzval Kreml, aby Jižní Osetii připojil k Rusku a aby rozmístil více zbraní na jihoosetském území. Podle gruzínského ministerstva zahraničí vstoupili ruští vojáci do vesnice Kveši nedaleko Jižní Osetie, kde vztyčili hlídková stanoviště a vytyčili tak novou hranici. Ministerstvo ve svém dnešním prohlášení ruskou akci odsoudilo jako záměrnou provokaci.

„Mým životním cílem, mým politickým cílem, je sjednotit můj lid,“ řekl Kokojev. „Vybudujeme vlastní stát, který bude v alianci s Ruskem, spolu s Ruskem, a nevylučuji, že jednoho dne se staneme součástí Ruska,“ řekl Kokojev v interview pro agenturu Reuters. „Jihoosetský lid si přeje být s Ruskem sjednocen.“ Dodal však, že Rusko zatím není na sjednocení s Jižní Osetií připraveno, „protože by to mělo za následek velice vážně obviněné z anexe území“.