Pozor na teroristy z Íránu! varuje Amerika své občany

Washington – V souvislosti se zmařením údajného plánu na vraždu saúdskoarabského velvyslance v USA varovalo americké ministerstvo zahraničí své občany ve světě před možnými teroristickými útoky podporovanými Íránem. Teherán dnes obvinění odmítl a označil je za „ďábelské spiknutí“. Prezident Barack Obama dnes označil přípravu vraždy velvyslance za pomoci Íránu za hrubé porušení amerického a mezinárodního práva.

Podle amerického ministerstva zahraničí zmařený atentát možná naznačuje agresivnější zaměření íránské vlády na teroristickou činnost, a to zejména proti diplomatům ze zemí, které Írán kritizují. Zároveň ministerstvo upozornilo na to, že útoky objednané Íránem se mohou odehrát i na území Spojených států. Terčem útoku podle některých zdrojů měla být údajně také izraelská ambasáda ve Washingtonu.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová vyzvala zahraniční partnery k silnému odsouzení Teheránu. Oznámila, že Washington připravuje nové sankce proti Íránu, který již čelí různým mezinárodním postihům. USA ale v souvislosti s Íránem vojenskou akci nezvažují. Uvalily ale sankce na íránské komerční aerolinky Mahan Air, které spolupracují s íránskými revolučními gardami. USA tvrdí, že gardy měly s plánovaným atentátem spojitost; představitelé této elitní íránské jednotky ale obvinění odmítli.

Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý obvinilo dva Íránce, z nichž jeden je naturalizovaný americký občan, z plánování vraždy saúdskoarabského velvyslance, který je blízkým poradcem krále Abdalláha. Bílý dům následně informoval, že Obama telefonoval velvyslanci Abdulovi Džubajrovi, aby mu projevil svou podporu. Íránský velvyslanec při OSN v dopise adresovaném generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi kategoricky odsoudil jako ostudné obvinění ze strany amerických úřadů a označil je za „dobře zosnované ďábelské spiknutí“ v souladu s protiíránskou politikou Spojených států. Vedení íránského parlamentu prohlásilo, že se jedná o „hanebnou“ snahu USA zvýšit napětí mezi Teheránem a Rijádem.

Dva muži napojení na íránskou tajnou službu Al-Kuds údajně na zabití saúdskoarabského velvyslance v USA najali vraha z mexického drogového kartelu, americké úřady ale na poslední chvíli podezřelé zadržely. Američané tvrdí, že z telefonních odposlechů mají důkazy, že spiknutí bylo naplánováno, placeno a řízeno z Íránu. Souzený organizátor Manssor Arbabsiar při hledání vraha kontaktoval policejního informátora. Na jeho účet složil i stotisícovou zálohu z íránskou vládou slibovaného 1,5 milionu dolarů. Obviněný se k účasti na přípravách přiznal.

Teherán nařčení odmítá a varuje před dalším nárůstem už beztak velkého napětí ve vztazích v oblasti Perského zálivu. Sunnitská Saúdská Arábie tradičně bojuje se šíitským Íránem o vliv v regionu. Jejich soupeření se s vypuknutím revolucí v arabských zemích ještě vyostřilo a nejradikálnější hlasy nevylučují ani vojenský konflikt. Událost odsoudila Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu. Zároveň upozornila, že incident „vážně poškodí“ vztahy zemí Perského zálivu s Íránem.

Vydáno pod