Na Haiti prudce roste počet případů cholery

Port-au-Prince - Počet nových případů nákazy cholerou v haitském hlavním městě Port-au-Prince stoupl v uplynulých týdnech více než trojnásobně. Nové případy se objevily také na jihu země, odkud zdravotníci ohlásili dvě desítky mrtvých.

Pascale Zintzenová z mise humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že ve čtyřech zdravotních střediscích bylo za jediný týden přijato celkem 850 nových nemocných s cholerou, zatímco před měsícem to bylo jen 250 nakažených týdně.

Nárůst počtu případů cholery souvisí s obdobím dešťů, kdy voda roznáší nákazu v přelidněném hlavním městě, jemuž chybí odpovídající sanitární infrastruktura, dodala Zintzenová. Jedno ze středisek v hustě zalidněné oblasti Port-au-Prince Martissaint má 90 lůžek pro pacienty, ale už je skoro plné. Jsme znepokojeni tím, co tu teď zažíváme," řekla.

Na Haiti zabíjí cholera
Zdroj: ČT24

Navzdory nárůstu počtu případů se ale zatím epidemie ani zdaleka neblíží tomu, co humanitární skupiny zažívaly v listopadu loňského roku, kdy na Haiti epidemie cholery propukla. Tehdy lékaři přijímali až 4 500 pacientů týdně.

Na Haiti přitom do loňského roku nebyl žádný zdokumentovaný případ cholery; nákazu nemoci do země patrně zavlekli nepálští příslušníci mírových sil OSN. Při epidemii, která byla pro Haiti další metlou po ničivém zemětřesení v lednu 2010, zemřelo podle oficiálních údajů více než 6 200 lidí a nakaženo bylo téměř 440 000 obyvatel.