Americká raketa zabila manželku velitele Talibanu v Pákistánu

Péšávar - Americký bezpilotní letoun zabil manželku vůdce pákistánské odnože Talibanu Baitulláha Mahsúda. Agentuře Reuters to potvrdil telefonicky její příbuzný. Podle představitele amerických tajných služeb zahynuli i dva radikální stoupenci Talibanu. Raketa vystřelená z letadla zasáhla cíl v Pákistánu u hranic s Afghánistánem.

„Potvrzuji, že žena, která zahynula při útoku, byla manželka Baitulláha Mahsúda,“ sdělil nejmenovaný příbuzný oběti. Tuto informaci následně potvrdila i pákistánská rozvědka.

Střela, kterou vypálil americký bezpilotní letoun, zasáhla dům Mahsúdova tchána Maulány Ikramuddína. Při útoku zemřela Mahsúdova druhá žena, kterou si vzal loni v listopadu. Uvnitř domu byli i další lidé, při útoku přišli o život také dva bojovníci Talibanu.

Mahsúd, který je spojencem sítě al-Káida, je v současnosti v Pákistánu považován za nejnebezpečnějšího teroristu. Za šéfa pákistánského Talibanu se prohlásil koncem roku 2007.

Jeho lidé stojí za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu i za útoky na zahraniční síly v sousedním Afghánistánu. Mahsúd je podezříván i z organizace atentátu, při němž zemřela v prosinci 2007 pákistánská expremiérka Bénazír Bhuttová. Washington vypsal na jeho hlavu odměnu pět milionů dolarů. I přes intenzivní útoky na cíle, kde by se mohl skrývat, ale Mahsúd stále uniká.

Vydáno pod