Tři desítky pohřešovaných po nehodě lodi v Tichém oceánu

Nuku'alofa (Tonga, Tichomoří) - Asi 30 lidí záchranáři pohřešují poté, co se s nimi u souostroví Tonga v jižním Tichomoří potopil trajekt. Dva lidé zahynuli, podle australského premiéra Kevina Rudda ale bude celková bilance nehody podstatně tragičtější. Není totiž znám přesný počet lidí, kteří se na lodi Princess Ashika plavili. Řada z pohřešovaných jsou ženy a děti, které možná zůstaly uvězněny v podpalubí, když se loď asi 86 kilometrů severovýchodně od pevniny převrátila. Dosud se podařilo zachránit třiapadesát cestujících.

Podle prohlášení jednoho z přeživších nejsou mezi zachráněnými ženy ani děti. „Žádné ženy ani děti to nedokázaly,“ sdělil Siaosi Lavaka, podle něhož byly ženy a děti ubytovány v kajutách, zatímco muži převážně na horní palubě. „Zdá se, že cestující, kteří byli v kajutách uvnitř lodi, nedokázali uniknout,“ řekl dále Lavaka, který také uvedl, z devíti záchranných člunů se sedm naplnilo muži, jeden zůstal prázdný a jeden odplaval pryč.

Většinu z 53 přeživších objevili záchranáři na záchranných člunech krátce po nehodě. Od té doby se žádné další cestující nepodařilo nalézt, sdělil mluvčí novozélandského záchranného střediska Mike Roberts, který dodal, že teplota vody kolem 25 stupňů Celsia šance na záchranu poněkud zvyšuje. V místě, kde se loď potopila, je však 35 metrová hloubka a ztížené podmínky pro záchranáře, dodal šéf tonžské policie Chris Kelly.

Příčina nehody plavidla, které se prý potopilo velmi rychle, zatím není známa. Spekuluje se ale o tom, že rozbouřené moře posunulo náklad na lodi, kvůli čemuž ztratila stabilitu.