Polsko nepustilo obdivovatele Bandery do země

Varšava - Skupina ukrajinských cyklistů, která putuje přes Polsko do Mnichova, aby uctila památku kontroverzního ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery, nedostala povolení pro vstup do Polska. Ukrajinci zahájili cestu minulý víkend v ukrajinském Červonohradu a plánovali etapově projet přes polská a německá města, která byla významnými životními zastávkami i pro Banderu, v Polsku odsouzeného jako zločince.

Čtyřem dospělým a několika dětem a mladistvým polské úřady neumožnily vstoupit do země na hraničním přechodu Medyka. Podle náměstka polského ministra vnitra Tomasze Siemoniaka skupina v žádosti o vstupní víza neuvedla, že její cesta má za cíl uctít Banderu.

Cyklistickou cestu pořádá nadace Ekologické milosrdenství, napojená zřejmě na ukrajinské nacionalistické organizace. „Naším cílem je uctít Stepana Banderu, od jehož narození letos uplyne 100 let, a propagovat jeho zdravý životní styl,“ uvedl šéf nadace Pavlo Savčuk. Právě k tomu je podle něj Bandera vhodný představitel, protože nekouřil a nepil alkohol.

Stepan Bandera byl již v roce 1934 v Polsku odsouzen na doživotí za účast na zavraždění tehdejšího ministra vnitra Bronislawa Pierackého. Za druhé světové války se pak přímo podílel na vyvraždění mnoha Poláků, když za nezávislou Ukrajinu bojoval „proti všem“, tedy proti Němcům, Sovětům i proti polským jednotkám.

Vydáno pod