S Mubarakem nebo bez něj, cenzura je pořád stejná

Káhira - Omezování novinářů v Egyptě je stejné jako za vlády autoritářského prezidenta Husního Mubaraka. V exkluzivním rozhovoru pro ČT to řekla hvězda arabského jara egyptská moderátorka Šahira Aminová. Ta se celosvětově proslavila, když na protest proti Mubarakově režimu veřejně rezignovala.

Šahira Aminová v únoru demonstrativně odešla z egyptské televize kvůli cenzuře režimu prezidenta Mubaraka. Odmítla to a přidala se k demonstrantům. Věřila, že cenzura i korupce můžou zmizet. Nebojácná novinářka teď ale zase bije na poplach, prý se v Egyptě nic nezměnilo. „Mubarak byl nahrazen generály. Předtím byl nedotknutelný on, teď je to Nejvyšší rada egyptské armády,“ tvrdí. 

Nemocného ex-prezidenta Mubaraka teď soudí za mřížemi. Šahira Aminová, která ve státní televizi dělala zástupkyni ředitele, ho po desetiletí znala osobně: „Byl stárnoucí hlavou státu, která je úplně mimo realitu.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Když Aminová odmítla spolupracovat s Mubarakovým režimem, stala se z ní v zahraničí hvězda. Volala jí i samotná šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. „Požádala mě, ať s ní udělám rozhovor jako poděkování za můj postoj během revoluce,“ říká Aminová.

Její televizní show se vrátila na obrazovky. Aminová se zařadila mezi ženy v arabském světě, které jsou díky revoluci vlivnější. Teď se účastní v Praze konference Forum 2000.