Tajfun si na Tchaj-wanu vyžádal životy šesti lidí

Tchaj-pej - Nejméně šest mrtvých nebo pohřešovaných po sobě zanechal tajfun Morakot, který v noci na dnešek plnou silou udeřil na Tchaj-wan, více než deset lidí pak utrpělo zranění. Jednou z obětí tajfunu je sedmašedesátiletá žena, která v prudkém lijáku nezvládla řízení svého motocyklu a sjela z cesty. Druhou obětí je podle místních médií sedmačtyřicetiletý muž, který v prudkém dešti narazil se svým vozem do vlakové soupravy.

Další čtyři lidé, kteří se pohřešují, jsou zřejmě také mrtví, uvedli tchajwanští hasiči. Dva z pohřešovaných jsou rybáři, jejichž loď se převrhla u jižního pobřeží ostrova. Další dva muži se pravděpodobně také utopili. Nejméně 15 lidí bylo na Tchaj-wanu zraněno.

Na celém ostrově zůstaly v pátek zavřené školy a podniky. Zrušena byla také řada letů z Tchaj-peje do asijských destinací a všechny vnitrostátní lety startující z hlavního města. Zastaveno bylo i železniční spojení.

Nejprve tajfun s větry o síle až 119 kilometrů za hodinu zasáhl východní pobřeží ostrova a poté směřoval severozápadním směrem rychlostí asi jedenáct kilometrů v hodině, uvedlo místní meteorologické ústředí. Očekává se, že později dnes a v neděli živel zasáhne jižní Čínu. Podle meteorologů by ale v té době měl již zeslabit na tropickou bouři, která přesto přinese prudké větry a velké množství srážek do pobřežních oblastí.

Z toho důvodu čínské úřady v provincii Fu-ťien evakuovaly více než 250 000 lidí z domovů na pobřeží a povolaly téměř 50 000 rybářských lodí zpět do přístavů. Zavřeny zůstaly i všechny školy v provincii a v pohotovosti je na 3 300 polovojenských jednotek.

Morakot je první tajfun, který letos Tchaj-wan zasáhl. Nejčastěji tajfuny v oblasti vznikají v období mezi červencem a srpnem.

Tajfun na Tchaj-wanu
Zdroj: ČTK/AP/ČTK
Vydáno pod