Clintonová se Zumou vylepšují v JAR vztahy

Durban (Jihoafrická republika) - Ve snaze zlepšit napjaté vztahy se dnes v Durbanu sešla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou. "V obou zemích je nová vláda, která povznese vztah na novou úroveň. To je to, o co se snažíme," řekl Zuma po pětačtyřicetiminutové schůzce s ministryní. Ta sdělila, že jednali o afrických otázkách od Somálska přes Zimbabwe až po Súdán.

Důvodem návštěvy Clintonové v JAR je, že administrativa prezidenta Baracka Obamy chce pozvednout vztahy, které utrpěly během éry George Bushe kvůli sporům s bývalým jihoafrickým prezidentem Thabem Mbekim o příčině a způsobu léčení AIDS. Mbeki například popíral spojitost mezi HIV a AIDS. Další spornou otázkou byl přístup k režimu Roberta Mugabeho v sousedním Zimbabwe, na který Mbeki odmítal vyvinout větší tlak.
Již v pátek při schůzce se svou jihoafrickou kolegyní Maite Nkoanaovou-Mashabaneovou hovořila Clintonová o nové éře vztahů mezi USA a JAR. Clintonová prohlásila, že Afrika je vysoko na žebříčku priorit prezidenta Obamy, jehož administrativa se prý spolehne na „vůdčí roli, kterou Jihoafrická republika hraje“. Přivítala také zintenzivnění spolupráce v boji proti HIV/AIDS.

Nyní míří Clintonová za exprezidentem de Klerkem

Poté, co se ministryně setkala se Zumou, odjela do Kapského Města, kde se setká s bývalým jihoafrickým prezidentem Frederikem de Klerkem, který dostal spolu s Nelsonem Mandelou Nobelovu cenu míru za podíl na ukončení apartheidu.

Již v pátek se Clintonová sešla s Mandelou. Ve stejný den v Pretorii vyzvala Jihoafričany, aby vyvinuli větší tlak na sousední Zimbabwe a aby přiměli zimbabwskou vládu k uskutečnění slibovaných politických a hospodářských reforem. Ve středu a ve čtvrtek americká ministryně jednala v Keni, kde se mimo jiné sešla i s prezidentem válkou sužovaného Somálska.

Jihoafrická republika je druhou zastávkou šéfky americké diplomacie na její jedenáctidenní cestě po africkém kontinentu. V neděli zavítá do Angoly. Během cesty po sedmi afrických zemích pak navštíví ještě Nigérii, Libérii, Kongo a Kapverdy.