Srbsko žádá mezinárodní vyšetření vraždy srbské dvojice v Kosovu

Priština/Bělehrad - Vraždu srbského manželského páru, který byl nalezen v tratolišti krve ve svém domě ve východním Kosovu, vyšetřuje kosovská policie. Srbské úřady tvrdí, že jde o etnický zločin, a požadují jeho mezinárodní vyšetření. Agentura AP s odvoláním na policejního mluvčího informovala, že těla 65letého muže a 60leté ženy byla objevena v pátek v noci. Dvojice byla údajně zastřelena, uvedla policie, aniž komentovala možný motiv.

Nicméně Bělehrad ihned naznačil možnost vražd s etnickými kořeny. Srbský ministr pro kosovské záležitosti Goran Bogdanović vyzval zahraniční činitele působící v Kosovu, aby záležitost objektivně prozkoumali.

„Myslím, že v tomto okamžiku nemůžeme vyloučit pravděpodobnost zločinu s etnickým pozadím. Očekáváme, že vyšetřování provedou představitelé mezinárodních institucí v Kosovu,“ uvedl Bogdanovič. Podle srbského ministra „je nepochopitelné, proč od roku 1999 (kdy Kosovo přešlo pod mezinárodní kontrolu) nebyl odhalen pachatel žádného zločinu spáchaného vůči Srbům a dalším obyvatelům nealbánského původu“.
Mrtvý srbský pár byl objeven ve vsi Parteš nedaleko východokosovského města Gnjilane. Parteš je jednou z největších srbských enkláv na východě Kosova a žije zde zhruba 300 rodin.

Kosovo - kdysi jihosrbská provincie s převážně albánským obyvatelstvem - jednostranně vyhlásilo nezávislost loni v únoru. Nový stát uznaly USA i většina členských zemí Evropské unie včetně Česka. Naopak nejrozhodněji se proti postavilo Srbsko a jeho spojenec Rusko. Vznik samostatného Kosova podle jejich názoru odporuje mezinárodnímu právu.