USA a Mexiko společně proti drogám, ale s výhradami

Guadalajara (Mexiko) - Spojené státy a Mexiko posílí spolupráci v boji proti pašerákům drog. Na dvoudenním summitu severoamerických zemí se na tom dohodli prezidenti obou států Barack Obama a Felipe Calderón. Neodbourali ale spory spojené s bojem proti drogám v této oblasti. Američané kritizují mexické bezpečnostní síly, které prý při boji proti narkomafiím porušují lidská práva. Pozastavily proto Mexiku finanční pomoc a omezily přejezd hranice mexickým kamionům.

Od nástupu Calderóna do úřadu v prosinci 2006 válka mezi zločineckými kartely i jejich střety s bezpečnostními složkami připravila o život na 13 tisíc lidí, z nich 5 300 v loňském roce. Od začátku letošního roku bylo zabito už 4 300 lidí. Do boje proti drogovým organizacím nasadila mexická federální vláda přes 36 tisíc vojáků a policistů.

Severoamerický summit se zaměří i na oživení ekonomiky a politickou krizi v Hondurasu. Mexický prezident Calderon bude jednat s kanadským premiérem Stephenem Harperem o obnovení víz do své země. Ottawa je zavedla ve stejné době i pro Čechy.

Vydáno pod