U Irska našli další loď napěchovanou stříbrem

Dublin - Hledači pokladů americké firmy Odyssey Marine Exploration našli u irských břehů další vrak britské lodi se stříbrným pokladem. Mohlo by tam být stříbro v hodnotě až 19 milionů dolarů. Loď Mantolu potopila německá ponorka za první světové války. Vrak leží na dně severního Atlantiku v hloubce 2500 metrů.

Mantola měla mít na palubě mimo jiné také zhruba 17 tisíc kilogramů stříbra. Britská vláda nabídla americké společnosti lukrativní smlouvu na vyzvednutí nákladu ze dna moře. Odyssey Marine Exploration si bude moci ponechat 80 procent z hodnoty nalezeného stříbra.

Výzkumníci našli Mantolu asi 160 kilometrů daleko od potopeného plavidla Gairsoppa. Loď, kterou Němci poslali ke dnu ve druhé světové válce, objevili minulý měsíc. Mantola ke dnu šla ani ne rok poté, co ji Britové spustili na vodu. Její poslední cesta začala 4. února 1917, kdy se 165 členy posádky a 18 pasažéry vyplula do indické Kalkaty. Čtyři dny po vyplutí ji spatřila německá ponorka U-81. Jedno z torpéd loď potopilo. Osazenstvu plavidla se podařilo uniknout a téměř všichni se zachránili, zemřelo tehdy sedm lidí, s nimiž se převrhl záchranný člun.

Vrak lodi Mantola
Zdroj: ČT24