Proces s Krejčířem bude v dubnu

Johannesburg - Soud v jihoafrickém Johannesburgu dnes rozhodl, že proces s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem, obžalovaným z pojistného podvodu, se bude konat od 16. do 20. dubna 2012. Soud na dnešním stání vyjádřil také spokojenost s tím, že všechny strany jsou připraveny proces zahájit. Krejčíř nadále zůstává na kauci na svobodě.

Krejčíř je obžalován, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny o své závěrečné fázi rakoviny, aby pak neoprávněně inkasoval pojistku asi 4,5 milionu randů (kolem 11,5 milionu korun). Někdejší Krejčířův urolog Marian Tupy se na jaře přiznal, že prý ze strachu před českým podnikatelem zaměnil vzorky osoby, o které věděl, že má rakovinu, a padělal tak záznamy o údajné podnikatelově nemoci. Soud mu následně udělil sedmiletý trest vězení s podmínečným odkladem na pět let.

Jihoafrická policie v poslední době řeší několik případů vražd v souvislosti s českým podnikatelem. V jeho okolí bylo postupně od roku 2009 zavražděno již sedm osob. Předminulý týden zemřel jako poslední podnikatel Mark Andrews, krátce předtím právník Ian Jordaan, který měl vazby na osoby blízké Krejčířovi.

Krejčíř, který před šesti lety při domovní prohlídce uprchl české policii, je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas.