Obama poprvé rozdával medaile svobody - Hawkingovi, Poitierovi a Milkovi

Washington - Fyzik Stephen Hawking, tenistka Billie Jean Kingová nebo první černošský herec oceněný Oscarem Sidney Poitier dostali od Baracka Obamy Prezidentské medaile svobody. Americký prezident uděloval nejvyšší americké civilní vyznamenání poprvé a vyznamenal 16 osobností. Posmrtně dostal medaili i komunální politik a bojovník za práva gayů Harvey Milk. Bílý dům vybral osobnosti, které se zasloužily o nové přístupy, a označil je za agenty změny.

Dalšími držiteli medaile svobody se stali například bývalá irská prezidentka a někdejší vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová, zpěvačka a tanečnice Chita Riverová a indiánský aktivista a spisovatel Joe Medicine Crow, který bojoval za druhé světové války a pod uniformou byl pomalován válečnými barvami.

Medaili svobody udělil v roce 1945 tehdejší prezident Harry Truman jako ocenění za zásluhy civilistů za druhé světové války. V roce 1963 ji prezident John Kennedy začal udělovat znovu pod názvem Prezidentská medaile svobody jako ocenění za mimořádné činy. Je určena těm, kdo významným způsobem přispěli k bezpečnosti, nebo prospěli národním zájmům USA, světovému míru či kultuře. Mezi dříve oceněnými nositeli je například B.B. King, Jan Pavel II. nebo Václav Havel.