V Rakousku pohřbili chlapce, jehož při krádeži zastřelila policie

Kremže (Rakousko) – Čtrnáctiletý Florian P., kterého minulou středu v noci při vloupání do tamního supermarketu s elektronikou zastřelila policie, měl dnes v rakouské Kremži pohřeb. S chlapcem se kromě rodiny přišla rozloučit zhruba stovka smutečních hostů. Uvedla to agentura APA. Podle ní sílí také kritika na postup při vyšetřování případu.

Zádušní mše začala v poledne. Po ní se konal obřad na kremžském hřbitově. Přišli na ně mnozí chlapcovi vrstevníci. Většina z nich byla oblečena v černém a přinesla růži.

Čtrnáctiletého Floriana střelila minulou středu v noci při loupeži v supermarketu s elektronikou Merkur policejní hlídka do zad. Při převozu do nemocnice zemřel. Policisté postřelili i dalšího z pachatelů - sedmnáctiletého mladíka. O pár dní později policie zadržela osmadvacetiletého Rumuna, který je třetím podezřelým. Objevily se zprávy o tom, že oba hochy mohl k loupeži navést.

Policie čelí kvůli vyšetřování kritice

Kritika vyšetřování případu podle APA nabírá na síle. Dvojice policistů hájí svůj postup tím, že je zloději napadli. Postřelený zadržený naopak tvrdí, že s Florianem utíkali, když po nich příslušníci pálili. Výhrady provázejí postup příslušného státního zastupitelství. Podle sdružení rakouských obhájců to prý vypadá tak, jako by vyšetřovatelé šli policii na ruku. Vrchní státní zastupitelství kritiku odmítá.

Před obchodem Merkur hořely i dnes desítky svíček. Floriana připomínaly obrázky, dopisy a plakáty. Mladí chtějí po pohřbu podle jednoho z členů supermarketové ochranky „pamětní místo“ přesunout na hřbitov. Strážce dodal, že situace před obchodem nebývá jednoduchá. Náctiletí hájí mrtvého hocha, starší lidé se pak většinou rozčilují. „Možná policie jednala správně. Sice tomu nevěřím, ale můj názor není podstatný,“ řekla nakupující důchodkyně. Dodala, že je škoda mladého života, ale „možná je každému dáno do kolébky, co se mu přihodí“.

Svíčky na památku zastřeleného 14letého zloděje
Zdroj: AP/Markus Fasching/ČTK