Další vlna násilí na severním Kavkaze: nejméně 18 mrtvých

Moskva - Násilí na Kavkaze se stupňuje. V Dagestánu bylo zastřeleno sedm žen v sauně a při jiném útoku na ruském severním Kavkaze bylo ve čtvrtek zabito osm policistů a dva separatisté. Rostoucí bezpráví a islámské násilí v Dagestánu, Čečensku a sousedním Ingušsku vážně ohrožují schopnost Kremlu kontrolovat jižní křídlo své země, spekuluje agentura Reuters.

Poslední útoky jsou součástí výbuchu násilí, které je namířeno proti civilistům a strážcům pořádku napříč celým regionem. Rebelové, jak ruské úřady obvykle označují islámské povstalce, zabili sedm žen v sauně v Dagestánu, oznámila bez dalších podrobností místní policie.

Ve chvíli, kdy byl proveden útok v sauně, extremisté zaútočili na policisty na kontrolním stanovišti asi 20 kilometrů od místní metropole Machačkaly. Při jiné přestřelce byli zabiti čtyři policisté a dva separatisté v Čečensku. O incidentu rovněž bez dalších podrobností informovaly dnes ruské agentury.

Ve středu byl v Ingušsku zabit tamní ministr stavebnictví. Neznámí ozbrojenci útok spáchali přímo v jeho kanceláři. V pozadí prý mohla být všudypřítomná korupce při zadávání státních zakázek. V Čečensku byli zase za poslední měsíc zastřeleni tři humanitární pracovníci, dva v tomto týdnu a jeden v červenci.

Mapa Kavkazu
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová