Tchajwanský prezident se omluvil. Vláda na tajfun reagovala pomalu

Tchaj-pej - Tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou se omluvil za pomalou reakci své vlády na katastrofu způsobenou tajfunem Morakot. V uplynulých dnech jej za to kritizovala opozice i obyvatelé země. Morakot tento týden na Tchaj-wanu vyvolal nejhorší záplavy za půl století let doprovázené ničivými sesuvy půdy; dosud není jasné, kolik lidí po nánosy bahna zahynulo, mluví se až o 400 obětech.

„Mohli jsme toho udělat víc a mohli jsme zasáhnout rychleji,“ připustil prezident. Reagoval tak na všeobecné výtky občanů. Někteří vesničané na prezidenta při jeho návštěvě postižených oblastí údajně nevybíravě pokřikovali. „Jak se nechal slyšet jeden z těch, kteří přišli o všechno: Hlasoval jsem pro vás a teď se vás vůbec nemůžu dovolat. Jinými slovy: Jsme svědky velkého propadu ve spokojenosti voličů s prezidentovým působením,“ uvedl Lin Čchung-pchin, profesor strategických studií na univerzitě Tamkang v Tchaj-peji.

Analytici zároveň předpovídají, že by sílu tajfunu Morakot mohli v prosincových místních volbách pocítit na vlastní kůži i kandidáti prezidentovy strany Kuomintang.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Vláda na pomoc postiženým oblastem vyslala nově nejen armádní vrtulníky a 21 tisíc vojáků, ale také válečné námořnictvo. Na Tchaj-wanu se začíná mluvit o tom, že se škody vyrovnají následkům zemětřesení, jež ostrov zpustošilo před deseti lety a zabilo dva a půl tisíce lidí.