V Káhiře nové střety, o víkendu 26 mrtvých

Káhira – V Káhiře opět zuří střety mezi koptskými křesťany a muslimy. Platí sice noční zákaz vycházení, z dopoledne jsou ale hlášeny nové konflikty. O víkendu při střetech zemřelo nejméně 26 lidí a přes 500 bylo zraněno. Šlo o nejhorší násilnosti od únorového pádu Mubarakova režimu. Pouliční bitky vypukly po demonstraci proti nedávnému vypálení koptského kostela. Křesťanů je v převážně muslimské zemi 10 procent. Násilnosti dnes odsoudila evropská diplomacie a vyzvala k náboženské toleranci.

Napětí mezi koptskými křesťany a většinovou muslimskou společností roste od pádu Mubarakova režimu. Křesťané se obávají, že by se k moci mohli dostat ultrakonzervativní muslimové, kteří by usilovali o potlačení křesťanství v Egyptě. Koptové také obviňují armádu, že je dostatečně nechrání před radikálními muslimy. Poslední rozbuškou bylo zničení koptského kostela v provincii Asuán. 

Poté vypukly víkendové konflikty, které pokračují i dnes. Úřady zpřísnily bezpečnostní opatření. Armáda vyhlásila zákaz nočního vycházení. Vojáci hlídají parlament a sídlo vlády, která dnes svolala mimořádné zasedání. Kabinet egyptského premiéra vyzývá ke klidu. „Vyzývám muslimské a křesťanské duchovní aby pomohli vytvářet v zemi bezpečnost a stabilitu,“ říká egyptský premiér Isám Šaráf. 

Hlava egyptské koptské pravoslavné církve Šenuda III. vyhlásil třídenní smutek a odsoudil úřady, že dopouštějí opakované násilí proti křesťanům. Armáda, která vyzvala vládu, aby incident rychle vyšetřila, posílila v obavách z dalších násilností hlídky na strategických místech metropole.

Egyptské úřady dnes nezvykle informovaly o popravě vraha, který loni v lednu o koptských Vánocích před kostelem ve městě Nag Hammádí na jihu země zastřelil sedm lidí, z toho šest křesťanů a muslima. Nyní 41letý pachatel byl oběšen v Alexandrii. Úřady zpravidla na popravy neupozorňují, ale v tomto případě jde možná o snahu uklidnit křesťanskou obec

Nepokoje v egyptské metropoli vrhají stín na blížící se parlamentní volby. Tento týden začíná registrace politických kandidátů. Obavy z dalších střetů během voleb tak opět zesílily. 

Evropští diplomaté jsou situací znepokojeni. Podle britského ministra zahraničí Williama Haguea je nezbytné, aby egyptské úřady zajistily svobodu vyznání a všechny strany upustily od násilností. Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová prohlásila: „Egypt se musí ubírat politicky i ekonomicky kupředu a zasadit se o to, aby se události arabského jara proměnily ve skutečnou demokracii.“

Vydáno pod