Gruzie už není členem Společenství nezávislých států

Tbilisi - Gruzie dnes oficiálně vystoupila ze Společenství nezávislých států (SNS). To dosud sdružovalo s výjimkou tří pobaltských republik všechny bývalé republiky Sovětského svazu. Praktický dopad tohoto kroku nebude podle analytiků velký, vztahy mezi Moskvou a Tbilisi jsou napjaté už dlouho. Vystoupení Gruzie ze SNS oznámil gruzínský prezident Michail Saakašvili 12. dubna 2008 a 14. srpna téhož roku gruzínský parlament přijal odpovídající usnesení. Vzhledem k výpovědní lhůtě členství Gruzie v SNS oficiálně skončilo nyní.

Saakašvili už v květnu v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy prohlásil, že Gruzie nenávratně vystoupila ze SNS a jejím skutečným partnerem je napříště Evropská unie. Zdůvodnil tak účast své země v unijním programu Východní partnerství, který poskytuje Gruzii dohodu o volném obchodu se všemi členskými zeměmi EU a zjednodušení vízového režimu.

Společenství nezávislých států vytvořili předáci jednotlivých svazových republik 8. prosince 1991 za zády tehdejšího sovětského prezidenta Michaila Gorbačova a na troskách rozpadajícího se SSSR. Za Rusko tehdy aktivitu vyvíjel prezident Ruské federace Boris Jelcin.