Soudkyně neposkytla odvolání vězni, který byl poté popraven

San Antonio (USA) – Soudkyně odvolacího senátu v Texasu Sharon Kellerová se bude zodpovídat ze zneužití pravomoci. Podle obžaloby profesně pochybila, když neumožnila projednat odvolání vězně odsouzeného k trestu smrti. Usvědčený sexuální násilník Michael Richard byl popravený hned tři hodiny poté, co soudkyně oznámila, že soud se jeho posledním odvoláním nebude zabývat, protože už nejsou úřední hodiny. Kellerová je zastánkyní trestu smrti a je známa tvrdým postojem vůči obviněným. Jestliže ji soud shledá vinnou ze zneužití úřední moci, pravděpodobně se bude muset rozloučit se svou kariérou.

Kellerová jako předsedající soudkyně texaského odvolacího soudu v roce 2007 odmítla ponechat soud otevřený po zavírací době v pět hodin. Znemožnila tím Michaelovi Waynu Richardovi, jenž byl odsouzen za znásilnění a vraždu ženy k trestu smrti, odvolat se proti svému rozsudku. Richard byl popraven jen tři hodiny poté.

Podle žalobců Kellerová věděla, že Richard se hodlá proti rozsudku odvolat, přesto však nechala soud v pět hodin zavřít. U soudních řízení, která rozhodují o trestu smrti, je přitom zvykem ponechat budovu otevřenou i po zavíracích hodinách.

Od svých kritiků si kvůli svému rozhodnutí Kellerová vysloužila přezdívku „Killerová“ (vražedkyně). Obžaloba tvrdí, že žádosti o odvolání nechtěla vyhovět, proto úmyslně nechala soud zavřít. Obhajoba naopak namítá, že Kellerová jen postupovala podle předepsaných pravidel.