Polská Občanská platforma slaví - půjde Tusk s lidovci?

Varšava – V polských parlamentních volbách vítězí Občanská platforma (PO) premiéra Donalda Tuska. Po sečtení 99 procent hlasů má 39,2 procenta. Tusk zřejmě jako první v postkomunistické historii země obhájil vládní mandát. Konzervativní Právo a spravedlnost expremiéra Jaroslawa Kaczyńského je druhé – získalo bezmála 30 procent. Třetí je zatím Palikotovo hnutí s deseti procenty, čtvrtí lidovci, kteří získali 8,4 procenta. Následuje Svaz demokratické levice. Oficiální výsledky komise oznámí zítra. Předpokládá se, že Tusk následně utvoří koalici s lidovci.

PO bude podle dosavadních výsledků moci pokračovat ve vládní spolupráci se svým koaličním partnerem, Polskou lidovou stranou (PSL). Lidovci získali 8,55 procenta hlasů. V dolní komoře polského parlamentu, Sejmu, zasedá 460 poslanců. PO a PSL obsadí asi 234 křesel. K nedělním volbám přišlo 48,63 procenta voličů.

Oslavy v sídle vládní Občanské platformy – strana premiéra Tuska ve víkendovém klání přesvědčovala Poláky, že je tou, která příští čtyři roky dokáže zajistit ekonomickou stabilitu země. Bodovala nakonec u velké části voličů. „Vím, že příští čtyři roky budou ještě větší výzvou. Musíme během nich pracovat s dvojnásobnou pílí, musíme jednat s dvojnásobnou rychlostí,“ prohlásil Tusk.

Potřebné hlasy přinesla nedávná zkušenost Poláků. Země se totiž pod Tuskovým vedením dokázala před dvěma roky nejlépe vypořádat s recesí. Premiér v závěru získal i nerozhodné voliče váhající mezi ním a stranou Právo a spravedlnost expremiéra Kaczyńského.

Jaroslaw Kaczyński
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Jaroslaw Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost:

„Značná část společnosti rozhodla, že současná situace je v pořádku. My držíme naši pozici a přesvědčení, že Polsko potřebuje velkou změnu.“

Tusk se zřejmě bude držet spojenectví s lidovci

Definitivně jasno bude až zítra, už teď se ale rozebíhají jednání o možné koalici. Volby, ve kterých přišla svůj hlas dát necelá polovina Poláků, přinesly i překvapení - na třetí příčku se vyšvihlo Palikotovo hnutí s programem, v němž se zasazuje o uvolnění potratové politiky nebo registrované manželství homosexuálů.