USA rozptylují obavy z vojenské spolupráce s Kolumbií

Bogota - Latinská Amerika má strach z nové dohody o vojenské spolupráci mezi Spojenými státy a Kolumbií. Washington se tak snaží tyto obavy rozptýlit. Smlouvu hájí sama americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle ní je totiž dohoda zaměřená výhradně na boj proti terorismu a obchodu s drogami. V žádném případě prý nechtějí Američané stavět v Kolumbii vlastní vojenské základny.

Spojené státy uklidňují země Jižní Ameriky. Tvrdí, že americko-kolumbijská vojenská spolupráce není namířena proti žádné z okolních levicových vlád. Američané chtějí využívat sedm kolumbijských základen k akcím proti pašerákům drog. Všechny o tom ujišťovala americká ministryně zahraničí po jednání se svým kolumbijským protějškem.

„Tato smlouva nevytváří americké základny v Kolumbii. Pouze umožňuje Američanům využívat kolumbijské základny. Ty zůstanou plně pod kolumbijskou kontrolou. Veškeré americké operace musí předem schválit i druhá strana,“ vysvětlovala Clintonová.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

V současné době může v Kolumbii působit maximálně 800 amerických vojáků. Většinou cvičí kolumbijské jednotky v boji proti drogovým kartelům a levicovým povstalcům. Venezuelský prezident a neúnavný kritik americké politiky Hugo Chávez se ale bojí, že nová smlouva je jen předehrou pro americkou invazi do Venezuely. 

Americko-kolumbijský plán odsoudily i další země. Pravicová kolumbijská vláda ale o užší spolupráci s Washingtonem stojí. Konečnou verzi smlouvy by obě strany měly podepsat do několika týdnů.