Primárky francouzských socialistů zřejmě vyhrál Hollande

Paříž - Primární volby francouzské Socialistické strany podle předběžných výsledků dnes zřejmě vyhrál bývalý šéf strany François Hollande, který získal 40 procent hlasů. Kolem 30 procent zúčastněných pak volilo druhou Martinu Aubryovou. Dosud bylo sečteno kolem 700 tisíc hlasů, přičemž se odhaduje, že se primárek zúčastnilo kolem dvou milionů lidí, uvádí agentura AFP.

Jestliže se potvrdí, že žádný z kandidátů dnes nezískal přes 50 procent hlasů, utkají se o socialistickou kandidaturu do prezidentských voleb dva nejúspěšnější kandidáti ve druhém kole. To je stanoveno na příští neděli.

Na socialistické primárky přišlo nečekaně velké množství zájemců o hlasování. Ve francouzském politickém prostředí jsou totiž stranické primárky v americkém stylu naprostou novinkou a vyvolávají značný ohlas. Francouzi mohli do sedmé hodiny večerní volit některého z šesti kandidátů, přičemž reálné šance na úspěch měli právě Hollande a Aubryová.

Účast voličů překonala očekávání

Socialistický předák Harlem Desir potvrdil mimořádně hojnou volební účast a dodal, že do páté hodiny odvolilo ve třech čtvrtinách volebních místností v celé Francii více než 1,5 milionu občanů. Desir volební účast označil za bezprecedentní historický výsledek. „To překračuje naše nejtajnější přání,“ prohlásil Desir a připomněl, že vedení strany mělo za cíl přilákat k urnám celkově milion účastníků primárek. Podle Desirova odhadu však mohla být pokořena dvoumilionová hranice.

Socialistické primárky ve Francii
Zdroj: ČTK/AP/Bob Edme

Pozorovatelé uvádí, že v primárkách jde o zjištění poměrů vnitřních sil mezi jednotlivými proudy socialistické strany. Kolem Hollanda se prý shromažďují přívrženci umírněné a hospodářsky liberální levice, kolem Aubryové zastánci tradiční sociálnědemokratické linie.

Dát svůj hlas mohl přijít do připravených deseti tisíc volebních místností každý registrovaný volič, který se podpisem přihlásil k levicovým myšlenkám a zaplatil příspěvek jedno euro.