Předběžné výsledky voleb - Tusk zůstane premiérem

Varšava - Podle předběžných výsledků vyhrála volby do parlamentu v Polsku Občanská platforma premiéra Donalda Tuska. Po sečtení výsledků v třiceti pěti procentech volebních obvodů získala 36,5 procenta hlasů. Podle agentury PAP to odpovídá zisku 187 mandátů. Tusk tak zřejmě jako první politik v Polsku po roce 1989 povede vládu dvě funkční období za sebou. Druhé je konzervativní Právo a spravedlnost, třetí pak dosavadní koaliční partner Občanské platformy Polská lidová strana. Svůj hlas v neděli odevzdalo odhadem 46,4 procent z více než 30 milionů oprávněných voličů. Volební účast tak byla nižší než při posledních parlamentních volbách před čtyřmi lety. Celkové oficiální výsledky volební komise oznámí zřejmě v úterý.

Liberální Občanská platforma (PO) polského premiéra Donalda Tuska se zřejmě stala první polskou stranou po roce 1989, která vyhrála dvoje parlamentní volby za sebou. V nedělním hlasování ji podle odhadů výsledků podpořilo 36,5 procenta voličů, což by znamenalo zisk 187 mandátů. „To, že budeme moci další čtyři roky pracovat pro dobro všech, je největší poctou pro mě a pro Platformu,“ řekl premiér Donald Tusk.

Jako druhé pravděpodobně skončilo národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, když získlo asi 30,9 procent hlasů, které znamenají v přepočtu 165 mandátů. „Jsem hluboce přesvědčený, že přijde takový den, kdy budeme mít ve Varšavě Budapešť,“ prohlásil Kaczyński. V Maďarsku se nacionálně-populistický Svaz mladých demokratů (Fidesz) premiéra Viktora Orbána v parlamentu opírá o dvoutřetinovou většinu. „Dříve nebo později zvítězíme, prostě máme pravdu,“ tvrdí Kaczyński, politik, který Poláky dělí jako nikdo jiný. Jeho strana ale už prohrála několikáté volby za sebou. Svému úhlavnímu politickému nepříteli, premiéru Tuskovi, Kaczyński k volebnímu úspěchu nepogratuloval.

Jacek Kucharczyk

„Zvolení Donalda Tuska na druhé funkční období vylepšuje pověst Polska jako země stabilní nejen ekonomicky, ale i politicky.“

 „Černým koněm“ nedělních voleb se stalo Palikotovo hnutí

Po sečtení třetiny hlasů se na třetí místo vyhoupla dosud čtvrtá Polská lidová strana a dosavadní koaliční partner Občanské platformy, když získala 10,1 procenta hlasů a 45 poslaneckých křesel.

Čtvrté místo, stále ale překvapivé, tak zatím patří antiklerikálnímu Palikotovu hnutí, které získalo 9,8 procenta hlasů a 37 poslaneckých křesel. Palikotovo hnutí se chce zasadit mimo jiné o zrušení výuky náboženství ve škole, o uvolnění přísné potratové politiky a o zavedení registrovaného partnerství pro páry stejného pohlaví i pro heterosexuály. Podle Palikota výsledek jeho strany kromě jiného znamená, že miliony Poláků chtějí stát, v němž víra je soukromou záležitostí každého.

Práh potřebný pro vstup do Sejmu překonal ještě Svaz demokratické levice, který podle předběžných výsledků podpořilo 8,7 procenta voličů. To by znamenalo zisk 25 mandátů. V dolní komoře parlamentu ještě zasednou tři poslanci zastupující německou menšinu.