Slotova SNS zůstane ve vládě i po odvolání ministra

Bratislava - Slovenská národní strana (SNS) zůstane ve vládě i přesto, že premiér Robert Fico odebere straně ministerský post a poruší tím koaliční smlouvu. Po jednání předsednictva strany to řekl předseda SNS Ján Slota. Fico má dnes kvůli kontroverzním rozhodnutím představitelů SNS v čele ministerstva životního prostředí navrhnout slovenskému prezidentovi odvolání šéfa resortu a člena Slotovy strany Viliama Turského.

Za snížení počtu křesel ve vládě bude SNS požadovat „kompenzace“. Slota ale neupřesnil, co budou zahrnovat. O další spolupráci chce s premiérem jednat.

„V zájmu zachování politické stability státu, kdy se ekonomická a sociální krize společnosti prohlubuje, SNS z vládní koalice zatím nevystoupí,“ uvedl Slota. Připustil však, že on osobně by byl pro odchod z koalice, neboť premiérovo rozhodnutí považuje za porušení koaliční smlouvy. „SNS rozhodnutí premiéra… odvolat ministra životního prostředí a odebrat tento resort SNS hodnotí jako zásadní a účelové politické porušení koaliční smlouvy,“ řekl šéf konzervativní strany.

Fico ve středu uvedl, že požádá prezidenta Ivana Gašparoviče o odvolání ministra životního prostředí Turského a zároveň resort SNS odebere kvůli kontroverzním rozhodnutím jeho vedoucích představitelů. Termín, kdy prezident Turského odvolá, zatím není znám. Písemný návrh by měl Fico prezidentovi doručit během dneška, hlava státu je ale dnes mimo Bratislavu.

Slota: Fico rozhoduje dvojím metrem

Po odvolání bude resort dočasně řídit jeden z ministrů Ficova Směru-SD. Při výběru nového ministra se premiér nebude řídit návrhy SNS, neboť členové strany nejsou podle něho schopni zvládat rozhodovací procesy.

Slota Ficovo rozhodnutí kritizoval, protože prý při odvolávání používá dvojí metr. „Určitě byly případy, kdy na některých ministerstvech Směru došlo k podstatně větším přešlapům než u nás a nějak to zaniklo,“ podotkl.

Turský čelil v poslední době kritice za sporné výběrové řízení na odstranění popílku za 85 milionů eur (2,2 miliardy korun), které provedla firma podléhající jeho ministerstvu. Za působení jeho předchůdce Jána Chrbeta, kterého Fico také nechal odvolat, zase Slovensko údajně nevýhodně prodalo emisní povolenky na oxid uhličitý.

Vydáno pod