Slovensko-maďarské vztahy dosáhly historického dna

Bratislava/Komárno– Diplomatická roztržka mezi Slovenskem a Maďarskem vyvolala spoustu bouřlivých reakcí. Více než desítka členů krajně pravicové strany Hnutí za lepší Maďarsko Jobbik dnes asi 4 hodiny blokovala hraniční přechod v Komárně. Na obou stranách Dunaje se tvořily kolony, ale policisté nezasáhli. Extremistům se nelíbí, že Bratislava diplomatickou nótou zakázala maďarskému prezidentovi Lázsló Sólyomovi vstup na své území. Ten se v Komárně chtěl zúčastnit odhalení soch maďarského patrona svatého Štěpána.

Slovenská politická reprezentace ovšem vnímá Sólyomovu návštěvu v den 41. výročí okupace Slovenska vojsky Varšavské smlouvy jako provokaci. „Neumím si představit, jaký jiný důvod než provokaci může mít jeho návštěva,“ řekl slovenský premiér Robert Fico deníku SME.

„Termín si nezvolil maďarský premiér, ale komárenské sdružení,“ upozornil bývalý velvyslanec v Budapešti Rudolf Chmel v deníku Pravda. Organizátoři akce by si podle něj měli uvědomit, že vstoupili na mezinárodní pole a měli by se podle toho chovat. Dle zprávy z deníku SME bylo od pořadatelů pokrytecké, že nepozvali slovenské politiky, neboť svatý Štěpán byl patronem obou zemí.

Maďarský ministr zahraničí Péter Balázs označil slovenský postup za bezprecedentní. Podle něj překročil literu i ducha norem EU. Ministerstvo chce o incidentu informovat členské státy Evropské unie a upozornit na to, že sousední stát nedodržuje pravidla. „Evropská unie se nebude do konfliktu vměšovat, ale možná poskytne prostředí pro uklidnění konfliktu,“ zmínil politolog Jacques Rupnik.

László Sólyom, maďarský prezident

„Slovenské rozhodnutí je ve vztahu dvou spojenců bezprecedentním krokem, který se nedá vysvětlit. Budeme na to reagovat. Ovšem ne tak hrubě, jako slovenská vláda.“


Napětí mezi státy může být ještě horší

Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem, které svého souseda po staletí ovládalo, jsou dlouhodobě velmi napjaté. V poslední době je přiostřily například slovenský jazykový zákon či založení extremistické Maďarské gardy. „Vztahy mezi oběma státy dosáhly historického dna,“ uvedl Rudolf Chmel a dodal: „Převalování viny z jednoho na druhého není řešením, dno se tím ještě prohlubuje.“

Jacques Rupnik si však myslí, že bude ještě hůř. „V Maďarsku vládla koalice socialistů a liberálů a ti byli v národnostních otázkách umírnění. Je ale pravděpodobné, že předčasné volby na jaře 2010 vyhraje nacionalistická strana Fidesz,“ řekl Rupnik. Nejsilnější opoziční strana Fidesz, kterou vede Viktor Orbán, totiž získala nejvíce křesel v Evropském parlamentu.

Oproti tomu na Slovensku vládne trojkoalice Směru Roberta Fica a nacionalisticky zaměřené Slovenské národní strany Jána Sloty a Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara. „Lze předpokládat vyhrocení sporu,“ zakončil Rupnik.