Jihokorejský prezident spojuje obě země i po smrti

Soul - Asi 20 tisíc lidí se sjelo do Soulu na pohřeb bývalého prezidenta Kim Te-džunga. Mezi nimi bylo i šest zástupců Severní Korey. Jednalo se o první návštěvu severního souseda po téměř 2 letech. Byl to právě Kim Te-džung, kdo se poprvé zúčastnil bilaterálního summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-ilem. Za snahu uvolnit napětí v regionu dostal i Nobelovu cenu míru.

„Byl to velký politik moderní historie, jeho obětavost a odhodlanost vedly k posílení svobody, lidských práv a demokracie. Díky němu dnes Jižní Koreu respektuje celý svět,“ uvedl jihokorejský premiér Han Sung-su. Ještě před pohřbem přijal jihokorejský prezident I Mjong-bak severokorejskou delegaci. Během schůzky, která trvala asi 30 minut, tlumočili severokorejští představitelé hlavě jihokorejského státu verbální poselství svého vůdce Kim Čong-ila. Obsah dopisu ale zůstal utajen.

Sever a jih se přibližují

Na pohřeb do Jižní Korey přijela i KLDR (zdroj: ČT24)

Setkání vysokých představitelů obou korejských států je po dvouletém přerušení mezikorejských rozhovorů považováno za náznak možného oteplování ve vzájemných vztazích. „Prezident I Mjong-bak se setkal se severokorejskými vyslanci,“ potvrdil agentuře AFP nejmenovaný představitel jihokorejské strany. Podrobnosti k mimořádně sledované schůzce ale odmítl poskytnout stejně jako k obsahu poselství severokorejského vůdce, které označil za „velmi citlivého charakteru“. Dodal jen, že poselství se týkalo „pokroku v mezikorejských vztazích“.

Podle jihokorejské strany dala delegace KLDR najevo přesvědčení, že všechny problémy bránící mezikorejským vztahům je možné překonat jednáním a spoluprací. Šestičlenná severokorejská delegace přijela do Soulu již v pátek, aby se oficiálně zúčastnila pohřbu bývalé hlavy jihokorejské republiky a nositele Nobelovy ceny za mír Kim Te-džunga. Kim zemřel v úterý ve věku 85 let a nynější návštěva na jeho pohřbu je považována za bezprecedentní krok ze strany Pchjongjangu.

I Mjong-bak
Zdroj: ČT24