Nový vůdce Talibanu je stejně brutální jako jeho předchůdce

Islámábád - Nově jmenovaný velitel radikálního Talibanu v Pákistánu Hakimulláh Mahsúd je brutální stejně jako jeho údajně zabitý předchůdce Baitulláh Mahsúd. Zatím ale není jasné, zda bude Hakimulláh dostatečně jednotícím prvkem skupiny, ani to, zda jeho bojovou taktikou budou sebevražedné útoky, nebo výpady proti vojskům NATO v pohraničí, napsala agentura AP.

Baitulláh, který možná zahynul 5. srpna při americkém náletu, dával rozkazy k sebevražedným atentátům, jejichž oběťmi byli pákistánští civilisté, vládní zaměstnanci i vojsko nebo policie. Podle pozorovatelů je možné, že se osmadvacetiletý Hakimulláh rozhodne spíš soustředit většinu svých lidí u afghánské hranice a zaměřit se na jednotky NATO bojující v Afghánistánu. Taliban působící v Pákistánu je svazek různorodých skupin a kmenových frakcí, mezi nimiž se Baitulláhovi podařilo udržet jednotu. Talibové trvají na tom, že Baitulláh je naživu, avšak je prý nemocen, takže bylo třeba jmenovat nástupce.

Kamran Bochari z blízkovýchodní sekce amerického Střediska strategických analytických studií se domnívá, že jmenování Hakimulláha Taliban posílí. „Je to pokus o stabilizaci ve chvíli, kdy se hovoří o mocenském boji uvnitř Talibanu v Pákistánu. Ztráta Baitulláha je pro ně velkou ranou,“ řekl.

Taliban má nového vůdce (zdroj: ČT24)

Hakimulláh velel oddílům Talibanu ve třech kmenových oblastech severozápadního Pákistánu a patřil k nejkrutějším z Baitulláhových zástupců. Hrozil útoky na zahraniční velvyslanectví v Islámábádu a na jeho hlavu byla vypsána odměna deset milionu rupií (víc než dva miliony korun). Hakimulláh se přihlásil k odpovědnosti za červnový útok na hotel Pearl Continental v Péšávaru a za březnovou akci proti srílanskému kriketovému týmu v Láhauru. Útok na hotel si vyžádal dvacítku mrtvých, akce v Láhauru osm.

Pákistánští ozbrojenci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod