Boje v Jemenu už vyhnaly z domů přes 100 tisíc lidí

Saná - Boje na severu Jemenu sílí, povstalci nepřistoupili na podmínky příměří, které jim vláda nabídla v pátek. Na straně šíitských povstalců je nejmíň sto obětí, před frontou uteklo z domovů 100 tisíc lidí. K příměří vyzvaly obě strany i USA a OSN, kterou znepokojuje hlavně rychle rostoucí počet uprchlíků. Boje ale přístup humanitárních agentur znemožňují. Jemen je sužován střety radikálů hlásících se k teroristické síti al-Káida na jihu a povstalců, kteří působí v horských oblastech na severu u hranic se Saúdskou Arábií.

Mezi podmínkami příměří je odstranění povstaleckých kontrol na silnicích, stažení oddílů z bojových zón a vyjasnění osudu osmi unesených cizinců. Když v pátek vůdci odboje podmínky nepřijali, prezident Alí Abdalláh Sálih prohlásil, že vláda bude bojovat do jednoznačného konce. Proti povstalcům už před 13 dny nasadila početné oddíly, tanky, letadla i dělostřelectvo s odhodláním je rozdrtit.

V blízkosti města Sufján v provincii Amran dnes bylo nalezeno 100 těl. Podle vládního prohlášení jsou to povstalci, kteří se zřejmě pokoušeli uniknout z fronty v Sufjánu. Jsou mezi nimi i dva z velitelů. Přeživší povstalci byli zadrženi.

Povstalci jsou zajdisté, tedy příslušníci umírněné sekty, která se v 8. století oddělila od šíitské větve islámu. Žijí v kmenovém společenství a v převážně sunnitském Jemenu jsou menšinou. Jejich konflikt s vládou trvá s přestávkami od roku 2004. Vláda tvrdí, že se zajdisté snaží rozšiřovat svůj vliv, protistrana zase, že pouze brání své vesnice proti vládnímu útlaku.

Jemenská armáda v sobotu oznámila, že našla na severu skrýše zbraní, mezi nimiž byly výrobky původem z Íránu. Ministr informací Hasan Ahmad Lauzí minulý týden obvinil šíitský Írán z podpory povstalců v Jemenu.

Jemenská armáda
Zdroj: ČT24