Proces s demonstranty tento týden v Urumči nezačne

Peking - Úřady v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang dnes popřely, že by měl tento týden začít proces s více než 200 osobami obviněnými z účasti na červencových násilnostech v sinťiangské metropoli Urumči. Čínský deník China Daily v pondělí napsal, že soud s obviněnými by měl začít v Urumči tento týden.

„Zatím ale nebylo stanoveno žádné datum procesu,“ prohlásil zástupce vlády provincie v severozápadní Číně Li Chua. „Nevím, jak China Daily k této informaci přišel, ale není pravdivá. My médiím oznámíme, kdy se proces bude konat,“ dodal.

Li Chua také popřel informaci deníku, že před soud bude postaveno přes 200 lidí. Podle něho bylo oficiálně zatčeno 83 lidí. „Nedostali jsme oficiální oznámení o změně počtu podezřelých osob. Takže v současnosti zůstává počet podezřelých na 83.“

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Červencové nepokoje v Sin-ťiangu

Při nepokojích se střetli původní obyvatelé Sin-ťiangu, muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chanové, v Číně většinové etnikum, kteří v posledních letech do regionu za aktivní podpory čínských úřadů masově migrují. Násilí se rozpoutalo poté, co čínská policie zastavila původně poklidnou demonstraci ujgurské mládeže, která protestovala proti zabití dvou Ujgurů při etnické potyčce v jedné továrně v jižní Číně. Řada Ujgurů se domnívala, že v továrně byly usmrceny desítky až stovky ujgurských dělníků. Demonstrující mládež po zásahu policie začala v Urumči rozbíjet okna, pálit auta a napadat Chany. Ti se o dva dny později vydali do ulic k odvetným akcím. Většina mrtvých jsou údajně Chanové.

Deník, který vychází v angličtině, také napsal, že úřady posílily bezpečnostní opatření v oblasti soudu v Urumči v obavách z možných nových nepokojů. Hlídky provádí 24 hodin denně i ozbrojená lidová policie, pověřená veřejným pořádkem.

Čínská autonomní oblast Sin-ťiang
Zdroj: ČT24