Řečtí hasiči zkrotili plameny, nebezpečí ale stále trvá

Atény - Rozsáhlé lesní požáry, které od pátku ohrožovaly severovýchodní předměstí Atén, jsou dnes v podstatě pod kontrolou. Situace byla v noci na dnešek klidná. Silný vítr, který hlavně o víkendu rozdmýchával plameny, se zmírnil. Podle hasičů ke zlepšení situace přispěly zahraniční letecké záchranářské posily z Francie, Itálie, Kypru, Turecka a Rakouska. Řecká média kritizují vládu za to, že se nepoučila z mohutných požárů v minulých deseti letech a neučinila dostatečná preventivní opatření.

V oblasti Atén již není žádný aktivní požár. „Stále ale hrozí, že se ohně znovu rozhoří. Všechny síly zůstávají rozmístěny, aby tomu čelily,“ varoval před dalšími požáry mluvčí hasičů Jannis Kappakis.

Dva požáry dosud hoří asi 70 kilometrů západně od Atén v blízkosti letoviska Porto Germeno, jakož i v jižní části ostrova Evia. Obydlené oblasti nebyly zasaženy a nejsou hlášeny žádné oběti.

Část leteckých prostředků hasičů byla dnes vyslána do oblasti hory Kithaironas, asi 70 kilometrů západně od Atén, a na ostrov Evia (Euboia), který leží  severovýchodně od Atén.

Podle první bilance shořelo od pátku při požárech severně od Atén 21 200 hektarů lesa, křovin a zemědělsky využívaných ploch. Nejméně 150 domů shořelo nebo bylo těžce poškozeno. Plameny obrátily v popel na dva miliony stromů. V pondělí v Řecku hořelo celkem 67 požárů.

Každé léto sužují Řecko stovky lesních požárů. Nejkatastrofálnější následky měly předloňské požáry, které připravily o život 77 osob a zničily 270 000 hektarů porostů.

Média: Za požáry může stát

„Stát zločincem“ životního prostředí, napsal dnes levicově liberální list Elefterotypia. Podle deníku vynaložily Atény v uplynulých letech na hasičskou techniku 97 miliard eur (2,5 bilionu Kč), na nákup letadel určených k hašení však jen 300 milionů eur (7,8 miliardy Kč). Řecku chybí 3 000 hasičů a mezi úřady obhospodařujícími lesy a velením hasičů není žádná spolehlivě fungující komunikace, dodal list. Také konzervativní list Katimerini pranýřuje „fatální chybu a nedbalost“ vlády. Selhala podle něho především komunikace mezi jednotlivými úřady.