Rekordní sucho odhalilo v Mexiku zapomenutý klášter

Mexiko – Nedostatek vody odhalil v mexickém státě Chiapas pozůstatky budov, na které už i místní obyvatelé dávno zapomněli. Hladina v přehradě Malpaso klesla o 10 metrů, takže se nad vodou objevily stěny starého santiagského kláštera. Před 40 lety bylo vodní dílo naplněno, spustila se hydroelektrárna a klášter od té doby nikdo neviděl. Neoklasicistní budova pochází ze 16. století a pamatovali si ji jen starší obyvatelé oblasti.

V této roční době Střední Ameriku často postihují silné deště, letošní rok je ale v tomto směru netypický. V Mexiku panuje mimořádné sucho, jaké tu nezažili už desítky let. Úbytek vody zde registrují i další přehrady, a v zemi tak klesá výroba elektrické energie, kvůli suchu už uhynulo 17 procent dobytka. Ohrožení vodních zdrojů pociťuje i metropole Mexiko, jedno z nejlidnatějších měst na světě.

„Klimatická změna se nás opravdu dotýká. V našem případě jedné z nejlidnatějších oblastí Ameriky a světa vůbec narušuje rovnováhu mezi zdroji a spotřebou vody, kterou jsme až doposud měli,“ komentoval situaci mexický prezident Felipe Calderón.

Sucho odhalilo zatopený mexický klášter (zdroj: ČT24)
Felipe Calderón
Zdroj: ČT24
Vydáno pod