Argentina legalizovala držení marihuany

Buenos Aires - V Argentině nebude napříště držení malého množství marihuany k vlastní potřebě protizákonné. Rozhodl o tom nejvyšší soud, který dosavadní praxi trestající držení všech, tedy i „měkkých“ drog, označil za odporující ústavě. Rozhodnutí se týká pouze dospělých. Množství drogy držené pro vlastní použití zatím nebylo specifikováno, mělo by se tak stát později.

„Každý dospělý občan má právo rozhodovat o svém životním stylu bez zasahování státu,“ usnesl se soud. Volnost platí jen pro měkké drogy v soukromí, jejich užívání nesmí ohrožovat zdraví nikoho jiného. „Tím, že přestanete trestat konzumenty marihuany, přiznáváte, že i oni mají svá práva. Můžou kvůli jejímu užívání mít problémy, ale neměli by kvůli tomu končit za mřížemi. Pomáhat by jim měli doktoři,“ pochválil rozhodnutí soudu šéfredaktor časopisu THC Sebastian Basalo.

Pěstitelé marihuany navíc tvrdí, že dekriminalizace znamená čáru přes rozpočet drogovým mafiím a dealerům. „Už nemusíte nikam chodit a nic kupovat. Můžete mít doma vlastní rostliny, které sami pěstujete i konzumujete. Teď jsme svobodní,“ řekl uživatel marihuany Matias.

Argentina legalizovala marihuanu (zdroj: ČT24)

Odpůrci legalizace ale varují, že konzumace nekontrolovatelně naroste a komplikace spojené s marihuanou nemůže argentinské zdravotnictví zvládnout. „Během pár let tu budeme mít 20 až 30 procent populace se schizofrenií, protože naše země nemá zdravotnictví, které by se s tímhle dokázalo vypořádat,“ varoval ředitel protidrogové organizace Claudio Izaguire. Soud nicméně tvrdí, že svým rozhodnutím nelegalizoval drogy. Osoby, které budou marihuanu prodávat, stále mohou v Argentině skončit za mřížemi až na patnáct let.