Česká mast Hemagel míří na americký trh, zájem je velký

Praha - Česká mast na rány Hemagel, která pochází z laboratoří Akademie věd, dostala prestižní doporučení amerických lékařů a otevřela si cestu k prodeji ve Spojených státech. Mast rychle hojí rány, odstraňuje z nich volné radikály, které hojení zpomalují. Je jedno, jestli jde o říznutí do prstu nebo o popáleninu. Úspěch nového medikamentu hodnotí vědci slovem výjimečný. Kromě Spojených států se česká mast prodává už ve třiceti zemích světa, a patří tak k jednomu z největších obchodních trháků současného akademického výzkumu.

„Působí i tím způsobem, že zajišťuje v ráně tzv. mokré hojení, brání infekci a zároveň udržuje dobré podmínky pro hojení rány,“ vysvětlil ředitel Ústavu makromolekulární chemie AV František Rypáček.

Základem gelu je látka podobná té, ze které jsou vyrobeny Wichterleho kontaktní čočky. Tu doplňují chemikálie, které chytají kyslíkové radikály. V Ústavu makromolekulární chemie AV na masti pracují od devadesátých let a vývoj dotáhli až do patentu.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Cesta českého objevu do lékáren nebyla jednoduchá, trvala deset let. Patent vědci podali už v roce 1997. „Ta doba je dána hlavně klinickým zkoušením, které je potřebné, a také je potřeba během té doby sehnat dobrého a schopného partnera, který tu výrobu realizuje,“ uvedl Rypáček.

Dokonce se podařilo najít ryze českou firmu. Mast začali prověřovat američtí lékaři a museli uznat její výjimečnost. Dostala doporučení od organizace, která sdružuje 16 000 specialistů na onemocnění nohou. Trh je obrovský. „V danou chvíli Spojené státy vynakládají sedm miliard amerických dolarů pro léčbu chronických ran a představuje to 6,5 milionu pacientů,“ nastínila mluvčí společnosti Wake Kateřina Anosová.